به گزارش آهن پرایس در تحلیل بازار مسکن ؛ سیر صعودی قیمت مسکن وابسته به عوامل متعددی است. به گفته ی « استیگـلیتز- برنده ی جایزه ی نوبل در رشته ی اقتصاد » ، قیمت مسکن در کشورهای نفت خیز وابسته به قیمت نفت است. این بدین معنی است که وقتی قیمت نفت افزایش یابد ، قیمت مسکن هم افزایش می یابد و در مقابل نیز اگر قیمت نفت سقوط کرد ، قیمت مسکن نیز سیر نزولی پیدا میکند. اما طبق مشاهدات این افزایش قیمت با تأخیر چند ساله نسبت به افزایش قیمت نفت صورت می گیرد.
برای مثال ، قیمت مسکن در سال 1381 ، 1386 و 1391 به صورت نجومی افزایش یافت و هر سه تقریبا در سال چهارم یا پنجم افزایش قیمت نفت بود اما این سوال مطرح است که چرا قیمت مسکن در ایران با تاخیر نسبت به افزایش قیمت نفت افزایش می یابد ؟
پاسخ به این سوأل واضح است . قیمت نفت که افزایش یافت ، پول نفت را 4 ماه بعد به ایران می دهند ، 4 ماه هم طول می کشد تا دولت پول نفت را بین وزارت خانه ها توزیع کند و وزارت خانه ها هم 4 ماه طول می کشد تا آن را بین مردم و شرکتها توزیع کنند لذا یکسال طول می کشد تا در سطح کوچه و خیابان ، پول افزایش قیمت نفت توزیع شود و رفتار مردم بعد از دوسال مطابق با این موضوع تغییر پیدا می کند.
قیمت مسکن در سال 90 و 91 در ایران سه برابر شد لذا در سال 92 مردم برای سرمایه گذاری در مسکن تصور می کردند که قیمت مسکن مثل دو سال گذشته صعودی است. اما در ماه های پایانی سال 91 درآمد نفتی ایران به سبب تحریم نصف شد و این عامل موجب شد در سال سوم و چهارم کاهش درآمد نفت ، بازار مسکن نیز واکنش نشان دهد. اکنون مردم بر اساس تجربه ی زیان گذشته به مسکن نگاه می کنند و چون هر کسی طی دو سال گذشته وارد بخش مسکن شده به شدت ضرر کرده ، از خرید مسکن خودداری می کنند .
از این سو ، می توان بیان کرد که رفتار مردم در این شرایط نادرست است. آنها باید بر اساس مجموعه درآمد نفت در هر سال اقدام به خرید و فروش مسکن کنند ولی این اتفاق نمی افتد . آنها دو سال صبر می کنند تا آثار تغییر درآمد نفتی کاملا ظاهر شود و بعد اقدام کنند . اما این نکته قابل تأمل است که آینده مثل دو سالی که گذشت نیست و باید منتظر خروج بازار مسکن از رکود باشیم.
برای اطلاع از قیمت روز آهن آلات در کانال تلگرام آهن پرایس عضو شوید.